Ontwerpster


Chris Joole 

 

Chris Joole, geboren te Oostende, studeerde aan het St.-Maria Instituut te Antwerpen. Ze was jarenlang lerares kunstgeschiedenis, esthetica en tekenonderricht in diverse scholen, o.a. het Anna-Theresia Instituut hier in Mortsel-Dorp, maar vooral ook in het Sint-Gabriël-college te Boechout en het OLVE-college te Edegem.

Ook andere activiteiten interesseren haar, zoals reclameontwerpen, logo’s en affiches. Maar vooral cartoons, die voor haar een visuele ontlading van gestockeerde lugubere, aangename en soms grappige momenten zijn.

Zij behaalde diverse selecties in binnen- en buitenland, o.a. Italië, Canada (Montreal), Bulgarije en Japan. Ze was ook gastcartoonist in Warschau.

Tussen 1973 en 1992 won Chris o.a. de 2e prijs Guldensporenviering Mortsel, de publieksprijs Knokke-Heist, de 1e prijs onderwijscartoonale Hasselt, de prijs ‘beste vrouwelijke cartoonist’ Knokke-Heist, de prijs P. Dewael Europalia Gent, en de 1e prijs Van Raemdonckkartoenale Boechout.


Hoe begin je nu cartoons te tekenen?

Chris: “Eerst en vooral: kunnen tekenen en een grote zin voor humor hebben. Waar mensen dingen vertellen vormen hun woorden voor mij beelden, die ik overbreng op papier, met de nodige humor uiteraard.

Van mijn hobby heb ik mijn werk gemaakt. Het zijn niet altijd pure cartoons die mij boeien (pure directe lijn ‘to the point’, zoals in mijn beginperiode) maar ook kleurige dingen met een beetje omfloerste humor. Maar dat zal ook iets met dat relativeren en de leeftijd te maken hebben”.

Wij zijn blij met haar ontwerp voor onze Mortsel-Dorp Concerten. Ons dirigentje is kenmerkend voor haar ‘huisstijl’. We zullen deze ‘mascotte’ graag koesteren!


Comments